Cristian Nemescu


Cristian Nemescu s-a nascut in 1979 in Bucuresti. A studiat la Academia de arta teatrala si Cinematografica din Bucuresti, unde a si absolvit in anul 2003. Filmul sau de absolvire, a fost un film de scurt metraj destul de cunoscut, este vorba de "Poveste la scara C" care a fost si cel mai bun scurt metraj al acelui an, potrivit European Academy Awards. Filmul de absolvire al lui Nemescu, "Poveste la scara C", a mai primit si premiul la NYU International Student Film Festival si la Premiers Plans in Angers, Franţa.

A regizat mai mult scurt metraje dar si filme de lung metraj, cel mai cunoscut fiin California Dreamin', film ce l-a avut in unul din rolurile principale pe actorul american Armand Assante. California Dreamin' In 2007 a primit premiul un Certain Regard la Festivalul de la Cannes.

Regizorul Cristian Nemescu a murit intr-un grav accident de masina alaturi de inginerul sau de sunet Andrei Toncu. Cei doi circulau intr-un taxi cand au fost loviti de un Porshe Cayenne condus de un cetatean britanic care circula cu viteza de 112 km/h.

Dupa moartea sa, pe 28 mai 2007, presedintele Romaniei Traian Basescu, i-a acordat lui Nemescu ordinul national "Pentru merit" in grad de cavaler, pentru contributia adusa in promovarea cinematografiei romanesti.

Comunicatul de presa suna asa:

Preşedintele României, Traian Băsescu, a semnat astăzi, 28 mai a.c., Decretul prin care se conferă Ordinul Naţional „Steaua României” în grad de Cavaler domnului Cristian Mungiu, regizor, pentru contribuţia sa, prin care s-a evidenţiat ca exponent al tinerei generaţii de regizori români, la promovarea la nivel mondial a cinematografiei naţionale.Preşedintele României, Traian Băsescu, a semnat astăzi, 28 mai a.c., Decretul prin care se conferă, post mortem, Ordinul Naţional „Pentru Merit” în grad de Cavaler regizorului Cristian Nemescu, pentru contribuţia remarcabilă la promovarea cinematografiei româneşti.
Departamentul de Comunicare Publică

Filmografie:

Regizor
Kitchitoarele (2000)
La bloc oamenii mor dupa muzica (2000)
Mecano (2001)
Mihai si Cristina (2001)
Poveste la scara "C" (2003)
Marilena de la P7 (2006)
California Dreamin' (nesfarsit) (2007)

Scenarist:
Kitchitoarele (2000)
Mihai si Cristina (2001)
Poveste la scara "C" (2003)
Marilena de la P7 (2006)
California Dreamin' (nesfarsit) (2007)

Niciun comentariu

Un produs Blogger.